آموزش تاریخچه و شناخت انواع آبرنگ
مینیاتور سرا : آب رنگ ها ، رنگ هایی هستند که با آب ترکیب می شوند و نقش هایی زیبا را بر روی کاغذ و مقوا ، پدیدار می کنند . این ابزار ، به راحتی حمل و نقل می شوند و به ابزار ساده ای همچون قلم مو ، جعبه رنگ آبرنگ و کاغذ یا مقوا ، نیاز دارند . به همین جهت ، از آبرنگ ها ، نسبت به سایر ابزار نقاشی ، استفاده های فراوانی می شود و گروه سنی خاصی را در بر نمی گیرد.
نقاشی آبرنگ در گذر زمان
آبرنگ و نقاشی با آن ، پیشینه ای طولانی دارد و به دوران رنسانس ، آن را ارتباط داده اند . بر اساس تحقیقات ، نقاش آلمانی ، آلبرشت دورر ، اولین فردی است که در اوایل قرن شانزدهم ، کار با اصطلاحا آبرنگ را در آن زمان ، شروع و تجربه کرد. او برای مطالعات خود در زمینه طبیعت و مناظر و حیوانات ، با آبرنگ کار می کرد . در آن دوران ، توجهی به نحوه کار با آبرنگ نمی شد و در این زمینه اهمیت داده نمی شد ولی در قرن 19 میلادی ، ترنر ، یکی از طرفداران نقاشی با سبک آبرنگ شد. در سال ۱۸۳۲ ویلیام وینزور و هنری نیوتن ، قرص های رنگ برای نقاشی مرطوب یا آبرنگ را ابداع کردند . پس از آن ، به تدریج ، مدلهای گوناگون و آبرنگ هایی با کیفیت مختلف ، تولید و به بازار عرضه شد. امروزه ، از این قرص های رنگ و یا آبرنگ ، در تمامی زمینه های نقاشی و طراحی ، میتوان استفاده نمود . به علت سهولت استفاده و تمیز شدن آسان ، از روی انواع لباس و سطوح ، در بین کودکان و شروع آموزش های اولیه نقاشی و علمی و ... یکی از پر کاربرد ترین رنگ ها بشمار می آید.
انواع آبرنگ
آبرنگ های خشک
آبرنگ های مایع
آبرنگ های مرطوب
آبرنگهای قرصی و بلوکی (انواع خشک) : یکی از پرطرفدارترین رنگ ها در میان هنرمندان است . این قرص ها و بلوک های رنگین را میتوان به سهولت جابجا نمود و به علت حجم کم و بازدهی بالا ، تعداد بسیاری از این رنگ ها را بدون اینکه آسیب ببینند و یا محلی را رنگی کنند ، میتوان داخل جعبه ای کوچک و یا کیف کوچکی حمل و نقل کرد . همچنین ، بلوک ها و قرص های رنگ ، برای هماهنگ کردن سطوح یک کار نقاشی و طراحی و بالانس کردن رنگ و کنتراست آن ، بسیار کاربرد دارند.
آبرنگهای مایع (گواش) : آبرنگ های مایع یا همان گواش که به آبرنگ های مات نیز معروف هستند ، به علت حجم زیاد رنگ و سرعت بالای ساخت ، برای افرادی که زیاد نقاشی و طراحی می کنند ، کاربرد دارد و تنها عیب این رنگ ها ، تبخیر آب و خشک شدن سریع رنگ است . رنگ های مایع گواش ، داخل ظروف پلاستیکی و یا شیشه ای نگهداری می شوند و پس از مدتی خشک شده و کار را سخت تر میکنند.
و آبرنگهای تیوپی (مرطوب) : آبرنگ های تیوپی ، برای افرادی که از کار نقاشی های فراوان با آبرنگ لذت میبرند ، کاربرد دارد و مزیت رنگ های تیوپی این است که اولا به علت مایع بودن و غلیظ بودن رنگ و میزان بالای رنگدانه ، نیازی به استفاده از آب زیادی نیست و همچنین به علت قرار گیری آنها در تیوپ ها ، کمتر در معرض هوا و نور قرار می گیرند و برای طولانی مدت قابل استفاده هستند.
نکته
افرادی که علاقمند هستند تا در مکان های گوناگون ، اقدام به طراحی و نقاشی نمایند و بیشتر ، نیازمند به حمل و نقل رنگ ها از مکانی به مکان دیگر دارند ، بهتر است از رنگ های قرصی و یا بلوکی ، به دلیل حجم کم و سبک بودن آنها ، استفاده نمایند .
افرادی که به تعداد بسیار زیاد نقاشی میکشند و نیاز به سرعت عمل بالا در انجام پروژه های نقاشی و طراحی خود را دارند و همچنین غلظت بالای رنگ برای آنها مهم است ، بهتر است از رنگ های تیوپی و یا گواش استفاده نمایند.
انواع برند های آبرنگ مرغوب
آبرنگهای اشمینگ، افرا، رپین، وینزور ،پلیکان، آقامیری، لیگوو، سن پترزبورگ و پنتل جزء انواع با کیفیت و مرغوب آبرنگ موجود در بازار های ایران هستند که در سه نوع آبرنگ قرصی و بلوکی ، آبرنگ تیوپی و گواش عرضه می شوند .
موارد استفاده از آبرنگ
کاربرد در نقاشی : آبرنگ ، یکی از پر کاربرد ترین ابزار نقاشی و طراحی ، در میان اغلب نقاشان حرفه ای و طراحان است.
کاربرد آبرنگ در هنر تذهیب : نسخه های خطی، کارت دعوت، ایجاد نقش ابر و باد و ... در اسناد و مدارک مذهبی اروپا ، برای تزیین و جذاب کردن متن به کار می رفته و می تواند با خوشنویسی هم تلفیق شود.
کاربرد آبرنگ در پاسپارتو و یا رنگ آمیزی حاشیه ها : در اروپا و در دوران ویکتوریا مورد توجه و پسند بوده است و ترکیبی از سیاه، طلایی و نقره ای با نوارهای آبرنگ جلوه خاصی را ایجاد می کرده است .
کاربرد آبرنگ برای رنگ آمیزی دستی عکس های سیاه و سفید : برای رنگ آمیزی عکس های سیاه و سفید قابل استفاده بوده ، زیرا رنگ های حاصل بسیار ظریف تر از رنگهای چاپی هستند.
کاربرد آبرنگ در طراحی گل و گیاه و طبیعت : در زمینه طراحی گل و گیاه کاربرد آبرنگ به نحوی است که هم نقاشان و هم علاقمندان به طبیعت را به صورت یکسان به خود جلب می کند و ترکیب رنگ های فوق العاده ای را پدید می آورد.