آموزش شناخت انواع مداد
مینیاتور سرا : اولین وسیله ای که برای رسم خطوط در دست گرفته می شود ، مداد است که از شروع اولین آموزش در کودکی و تا بزرگسالی همواره کاربرد دارد. مداد ها حتی در فضا نیز استفاده می شوند و فضانوردان ، به علت عدم وجود نیروی جاذبه در فضا ، از مداد جهت نوشتن استفاده می کنند . از این وسیله ، هم کودکان و هم بزرگسالان ، برای انجام امور روزمره ، آموزشی ، طراحی و ... استفاده می کنند.
مداد از ماده ای به نام ، گرافیت Graphite که یکی از شکلهای خاص کرین طبیعی است و دارای مواد آلی میباشد تهیه می شود . گرافیت بر اثر تماس با سطوح مختلف ، اثری سیاه رنگ به جای میگذارد . در قرن ۱۸ میلادی ، به گرافیت ، پلاماگو Plumbago یا سرب سیاه میگفتند . مداد های اولیه ، در گذشته بدون حفاظ بوده ولی امروز با حذف ناخالصیهای گرافیت و افزودن موادی چون گل رس، موم یا پارافین، و با استفاده از حفاظ چوبی، فلزی و پلاستیکی مورد استفاده قرار میگیرد. مداد طراحی ، از پودر گرافیت و خاک رس(بنتونیت و کائولین) ساخته می شود. هر چه میزان خاک رس در مداد کمتر باشد، نرم تر خواهد بود.
مخلوط گرافیت و خاک پس از اضافه نمودن آب به صورت خمیر وارد دستگاه پرس شده تا پس از کاهش رطوبت، با قطر معین از دستگاه خارج شده و پس از حرارت دیدن و حمام پارافین که به جهت نرمی مداد انجام می شود ، جهت قرار گرفتن در چوب مداد آماده شوند . طول مداد به صورت متعارف معمولا 17.5 سانتی متر بوده و چوب آن از نوعی درخت سرو ساخته می شود.
برای شناسایی مداد، علامتهای ویژهای چون Bو HB وF و H که نمایانگر ویژگیهای مداد از لحاظ نرمی، سختی، چربی و خشکی است وجود دارد.
شمارههای مداد بیانگر درجات تیرگی و تنوع در ارائه اثر به جای مانده است. انواع مدادها از این قرار است:
مداد H) :H از حرف اول کلمهی hard به معنی سخت گرفته شده است) - مداد H سخت و کمرنگ است و شمارههای آن از H تا 9H میباشد و برای کشیدن خطهای کمرنگ در رسم و غیره استفاده میشود. این مدادها دارای نوکی نازک تر نسبت به سایر مداد ها هستند، وقتی با این نوع مداد ها طراحی می کنید متوجه زبری و خشکی نوک آن خواهید شد. مشخصه اصلی این مدادها حرف H است، که روی بدنه مداد درج شده است و مانند مداد های B با شماره های مختلف درجه بندی می شوند. هر قدر شمارههای این مداد بالا رود، بر میزان سختی و کمرنگی آن افزوده میشود، تا شماره 9H که کربن فشرده (به سختی الماس) در آن به کار رفته، کم رنگترین مداد H را تشکیل میدهد. برعکس مداد B که هر چه شمارههای آن بالا رود، پررنگتر و نرمتر میشود.
مداد F : این مداد از نوع خشک بوده، اما پر رنگتر از مداد H میباشد.
مداد B : B حرف اول کلمهی black به معنی سیاه گرفته شده است)- مناسبترین مداد برای طراحی مداد B است و تا 9B و حتى 14B نیز وجود دارد.
مداد B مغزی بسیار نرم، ضخیم، لطيف و وسيع دارد. هر چه مداد نرمتر باشد، سطح کاغذ باید زیرتر و دانهدارتر باشد.
این نوع مدادها دارای نوکی پهن تر نسبت به سایر مداد ها هستند، نوک آن ها کاملا مشکی و پر رنگ می باشد. وقتی با این نوع مداد ها طراحی می کنید متوجه نرمی نوک آن خواهید شد.
مشخصه اصلی این مدادها حرف B است، که روی بدنه مداد درج شده است و با شماره های مختلف درجه بندی می شوند. در طراحی میتوان از چند مداد استفاده کرد.
مداد HB: مداد HB برای نوشتن و یادداشتبرداری به کار میرود و این نوع مداد در عین سخت بودن نرم نیز میباشد.
این نوع مداد ها را همه جا می توان پیدا کرد، اگر به نوشته روی اکثر مداد ها توجه کرده باشید حرف HB را حتما روی مداد دیده اید. این مداد زبری متوسط دارد و در بیشتر طراحی ها کاربرد خواهد داشت.
مداد اتود (Etod) : اتود لغتی است فرانسوی، معادل انگلیسی آن به مفهوم دانشآموز، مطالعه و تمرین است؛ و به طور کلی تمرین فراوان طراحی و تكليف ترسیمی است. مداد اتود نوعی مداد است که بدنه و مغز آن از هم جدا بوده و قابلیت تعویض دارد. بدنه آن فلزی یا کائوچویی است و مغز آن در اندازههای 1.4 , 1- 0.9 – 0.7 – 0.5 – 0.2 میلیمتر وجود دارد، و به دلیل ظرافت نیاز به تراشیدن ندارد و میتوان با آن طراحی، نقشهکشی و یادداشتبرداری نمود. در هنگام کار با مداد اتود، بهتر است با زاویهی ۴۵ درجه آن را در دست نگاه دارید. توضیح اینکه مداد اتود رنگی هم وجود دارد.
مداد کُنته (Conte) (مداد زغالی فشرده) (Charcoal Pencil): نوعی مداد است که مغز آن معمولاً از زغال نسبتاً چرب میباشد، و درجات تیرگی آن نسبت به مداد طراحی بیشتر است. مداد کنته نیز مانند بقیه مدادها با H و B مشخص شده است. این مداد از کربن (گرافیت) و خاک رس ساخته شده است. خاک رس باعث میشود اثر گرمتری داشته باشد. هنگامی که هر یک از مدادهای کربنی را با مواد دیگر استفاده کنیم، در عین اینکه ویژگی خود را حفظ میکند، با آنها نیز هماهنگ میشود. مداد کُنته معمولاً به همراه محو کُن استفاده میشود.
مداد نامرئی: مداد نامرئی برای نشانهگذاری بر روی نسخههای اصلی که به چاپخانه میرود، استفاده میشود و به هنگام چاپ اثری از آن باقی نمی ماند .